Artikel -98
Ur DN 980127Av Niclas Lindstrand

Deppiga systrars återkomst

Ett av musikhistoriens deppigaste band är tillbaka. Det var inte länge sedan man trodde att chanserna för en ny skiva med Sisters of Mercy var ungefär lika stora som att Sverige skulle lyckas ta en plats i fotbolls-VM.

Men nu är översystern Andrew Eldritch ute på turné. En liten kort sommarturné kom redan förra sommaren, men nu är det femåriga kontraktsbråket med skivbolaget East West över. Alltså kan den första Sistersskivan med nytt material sedan 1990 (undantaget en singel, "Under the gun") snart bli verklighet.

Först kommer dock något som heter "SSV". Skivbolaget beskriver det gärna som Eldritchs nya spännande sidoprojekt, men om det är sant att namnet betyder "Screw Shareholder Value" tyder det på något helt annat.

Årsskiftet 1993/94 kom Eldritch, den enda gemensamma nämnaren i gruppen förutom trummaskinen Doctor Avalanche, i bråk med East West på allvar. Han vägrade släppa nytt material, men kontraktet sa att det skulle bli två Sistersskivor till för bolaget. En samlingsskiva av "greatest hits"-typ (vilka hits?) dök också upp men sedan dess har det varit tyst.

Att Eldritch hamnat i storgräl med någon kändes knappast som någon nyhet. När det ursprungliga Sisters of Mercy splittrades 1985 hamnade Eldritch, som grundat bandet tillsammans med Gary Marx, i gräl med gitarristen Wayne Hussey om vem som egentligen hade rätten till bandnamnet.

Hussey försökte kompromissa genom att kalla sitt nya projekt för The Sisterhood. Varvid Eldritch, som märkt att inte Hussey hade registrerat det namnet, sköt fredsduvan och gav ut en EP under namnet The Sisterhood. Eldritch fick fortsätta vara Sisters, först tillsammans med sångerskan Patricia Morrison från Gun Club på "Floodland" och sedan med en ny grupp på "Vision Thing" och den efterföljande turnén.

Husseys soloprojekt blev i stället The Mission.


B
råket med Est West pågick längre än striden med Hussey. Först mot slutet av 1997 blev resultatet till sist att Eldritch spelade in en skiva som inte använde namnet Sisters of Mercy medan East West slapp betala de 75 000 pund bolaget var skyldigt honom. Den skivan är SSV. Inspelad på två dagar, sägs det, och med ett innehåll av undermålig techno i stället för den efterlängtade depprocken. Musiken, om det är det som skivan ska kallas, finns lite här och där på Internet och enligt olika källor föredrar Eldritch själv att folk laddar ned den framför att de ska ge pengar till East West.

Leta upp länkarna själva, jag har ingen lust att bli stämd.

På turnén har hittills fyra nya låtar presenterats. Ingen av dem passar lugnande nog in i definitionen undermålig techno. Däremot har Eldritchs utseende fått ögonbryn att höjas. Solbrillorna sitter som de ska, men alla kläder är inte längre svarta (eller vita). Och, fan trot, håret är inte färgat korpsvart längre utan lyser blont. Turnén ska även nå Skandinavien, lovas det. Passa på att se Eldritch i aktion innan han börjar bråka med någon igen.


  [Tillbaka till förra sidan]Q-PRODUKTION©