The Sisters of Mercy
1980 -

1980 bildar sångaren Andrew Eldritch och gitarristen Gary Marx (Mark) tillsammans med trummaskinen Doctor Avalanche gruppen Sisters of Mercy. Namnet kommer från en låt av Leonard Cohen. Gruppen får spelningar i hemstaden Leeds och får hjälp av John Langford på bas. Man kan höra att de är påverkade av grupper som The Stooges, Velvet Underground och The Doors. Under de första spelningarna kör de flera covers som t ex "1969" av The Stooges och "Sister Ray" av Velvet Underground, men även de första låtarna skrivna av Eldritch och Marx. Omedelbart får gruppen en hängiven publik som gillar vad de får höra.
För att kunna nå ut till en bredare publik bildar Eldtritch ett eget skivbolag, Merciful Release. Grunden till den idag välkända logotypen kommer från en illustration av ett dissekerat människohuvud.
Den första skiva som ges ut av både bolag och grupp är 7" "Damage Done". Låten är en kraftlös lågbudgetproduktion som inte ger full rättvisa åt bandet.

1981 blir Ben Gunn andregitarrist och Craig Adams ersätter John Langford på bas. Denna sättning ger sig ut på turné i England och blir förband åt bl a Clash, Birhday Party och Gun Club. Flera nya egna starka låtar som t ex "Adrenochrome" och "Teachers" gör att Sisters efter turnén blir ett kultband.

I april 1982 släpps 7" "Body Electric"/"Adrenocrome". Singeln är tillverkad och distrubuerad av den politiska organisationen CNT, som tagit sitt namn efter en spansk anarkistisk abetargrupp, vilka stred mot fascisterna under spanska inbördeskriget. Omslaget är en reproduktion av en målning av Francis Bacon.
Melody Maker utnämner "Body Electric" till Veckans Singel och Sisters får bra rescensioner i tidningarna, i synnerhet gruppens livespelningar.
John Peel bjuder in bandet att spela in några låtar till sitt radioprogram. De låtar som spelas in är "Good Things", "Alice", "Floorshow" och "1969".
Bandets tredje 7" som släpps är "Alice"/"Floorshow". Den är producerad av John Ashton från Psycadelic Furs. En 12" version släpps i USA och blir tillgänglig först ett år senare i England. Merciful Release ger också ut debutsingeln av Leedsbandet March Violets vars sound och sättning påminner mycket om Sisters egna.

1983 gör bandet en stor promotionturné. De spelar med de största brittiska grupperna och de är nu inte bara ett okänt förband. I deras följe finns fans och journalister. Efter turnén kommer den fjärde 7" med låtarna "Anaconda"/"Phantoms" producerad av John Ashton. Vid inspelningen av låtar till Kid Jensen Show, spelas den fortfarande outgivna "Jolene" in.
I maj kommer mini-lpn "The Reptile House" ut. Den blir deras dystraste och långsammaste skiva dittintills. Skivan är starkt influerad av The Doors. Efter detta slutar gitarristen Ben Gunn p g a interna musikaliska stridigheter. Han ersätts direkt av Wayne Hussey från Dead or Alive. Eldritch producerar också Leedsgruppen Salvations första singel. Salvation är tre man starkt och har en trummaskin.
Året slutar med utgivningen av Sisters klassiska 7" "Tempel of Love"/"Heartland". 12" har en cover av Rolling Stones"Gimme Shelter".

Under 1984 är bandet mestadels på turné. I april är de i USA och från maj till november i Europa. En andra omgång låtar spelas in för John Peels program, nämligen "Poison Door", "No Time to Cry" och "Adrenochrome", liksom de två coverlåtarna "Gimme Shelter" och Hot Chocolates "Emma".Den senare blir en av Sisters stora live hits.
Nu hamnar Merciful Release under det stora bolaget WEA genom en distributionsaffär. Gruppen får mer pengar till produktion och promotion men den artistiska friheten begränsas. Den första skiva som kommer ut genom WEA är 7" "Body and Soul"/"Train". På 12" finns också en ny version av "Body Electric" och "Afterhours".
Nu börjar Wayne Hussey göra sig gällande som låtskrivare och blir snart den huvudsaklige kompositören i bandet. Husseys låtar är "lättare" och mer kommersiella än de som Eldritch och Marx skrivit. Detta faktum och Husseys utåtriktade personlighet skapar spänning och konflikt inom gruppen.
Första kompositionen av Hussey som kommer ut är 7" "Walk Away" som är en lättsam låt för att vara Sisters. "Walk Away" är Dave Allens debut som producent för bandet. Låten är den första som det görs en video till.
Under hösten kollapsar Eldritch av stress. Kollapsen orsakas WEAs överpromotion och de höga förväntningar publiken ställer på den kommande skivan. Sisters ställer nu in alla åtaganden under resten av året.


Medlemmarna under våren -85. Från vänster: Gary Marx,
Craig Adams, Andrew Eldtrich och Wayne Hussey.

1985 börjar med att i februari kommer 7" "No Time To Cry"/"Blood Money". Singeln är försmaken på den kommande fullängdaren " First and Last ans Always". Ursprungligen var det tänkt att skivan skulle hetat " Black October" då den skulle ha släppts i oktober 1984. "First and Last and Always pendlar mellan Marx ganska enkla och dystra låtar och Husseys mer lätta och genomarbetade kompositioner. Inom gruppen ärr det stora spännigar som resulterar i att Marx lämnar gruppen. De tre kvarvarande medlemmarna börjar sin Europaturné. Efter konserten på Royal Albert Hall i London den 18 juni splittras gruppen. De inre stridigheterna mellan Eldritch och Hussey går inte längre att överbrygga.
Nu bildar Hussey och Adams ett eget band med gitarristen Simon Hinkler från Artery och trummisen Mick Brown från Red Lorry Yellow Lorry. Eldritch påbörjar nu en solokarriär.
När Hussey/Adams kallar sitt band Sisterhood ger Eldtritch ut singeln "Giving Ground" under samma namn. Namnfrågan går till domstol och där får Eldritch rätt till namnet Sisters of Mercy och alla varianter. Hussey/Adams kallar nu sitt band för The Mission.

Under 1986 lägger Eldritch Sisters of Mercy i träda medan han i stället jobbar med Sisterhood. WEA ger ut en videon "Wake" som är tretton låtar från sista framträdandet i Royal Albert Hall. På etiketten Merciful Release ges singeln "Mexican Sundown Blues" av James Ray and the Performance ut. Likaså utkommer Sisterhood med albumet"Gift" på samma etikett. Skivan blir för många sistersälskare en besvikelse. Låtarna är uppbyggda med syntar och trummaksiner och Eldritch sjunger inte själv på skivan. "Gift" är det enda album som Eldritch gett ut under namnet Sisterhood.

1987 kommer den första singeln innehållande "This Corrosion"/"Torch" under namnet Sisters fo Mercy. Med i bandet är nu basisten Patricia Morrison fråm Gun Club. "This Corrosion" har blivit producerad av Jim Steinman med den pompösa stil han är känd för.
Strax därefter kommer skivan "Floodland", som är mer i stil med vad Sisters lät tidigare.

1988 var ett lugnt år. En andra singel från skivan ges ut, "Dominion". På 12" finns för första gången låten "Emma" utgiven på vinyl. På cd3" är "Emma" utbytt mot "Ozymandias", som är "Dominion" spelad baklänges. En video spelas in i klippstaden Petra med en Eldritch i kort hår och vit kostym!

1990 lämnar Patricia Morrison bandet och ersätts av Tony James från Sigue Sigue Sputnik (tidigare i Generation X). Andreas Bruhn och Tim Bricheno, båda gitarr, kommer in i bandet. Eldritch och Bruhn skriver nytt material till det kommande albumet "Vision Thing" . En försmak av albumet är singeln "More" / "You Could Be the One". "Vision Thing"ges ut i november. Nästa singelsläpp blir "Doctor Jeep"+ livelåtar.

1991 turnerar bandet mycket i Europa och Nordamerika bl a med Vision Thing Tour som kommer till Sverige med spelningar i Stockholm och Hultsfred. Singeln "When You Don't See Me"/+livelåtar släpps. Den hämtas från "Vision Thing"- albumet. Basisten Tony James lämnar bandet.

Fortsättning följer...

---

2000 består Sisters av: Andrew Eldritch-sång, Adam Pearson - gitarr, Mike Varjak -gitarr, Doktor Avalanche - trummor.


[Tillbaka till förra sidan]